top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıİzel Yıkılmaz

Çocuklara COVID Aşısı Yapılmalı Mı? Bilim Ne Diyor?


Dünyanın büyük bir kısmının hala COVID-19 aşılarına erişmek için mücadele ettiği bir zamanda, çocuklara aşı yapılıp yapılmayacağı sorusu bir ayrıcalık gibi gelebilir. 19 Temmuz'da Birleşik Krallık'taki aşı danışmanları, bu yaş grubundaki çok düşük ciddi hastalık oranlarına atıfta bulunarak, 16 yaşın altındaki çoğu genç için aşıların ertelenmesini tavsiye etti. Ancak ABD ve İsrail de dahil olmak üzere birçok ülke ilerleme kaydetti ve diğer ülkeler de, tedarik izin verdiğinde aynı şeyi yapmayı umuyor.


Pandeminin ilk günlerinden bu yana, ebeveynler, SARS-CoV-2'nin çocuklarda ciddi hastalıklara neden olma olasılığının yetişkinlerde olduğundan çok daha az olduğu gerçeğinden biraz teselli buluyor.


Ancak bazı çocuklar hala çok hasta oluyor ve uzun süreli COVID-19 hayaleti - hafif bir COVID-19 nöbetinden sonra bile aylarca sürebilen bazen zayıflatıcı semptomların bir takımyıldızı - birçok çocuk doktorunun aşılamayı mümkün olduğunca çabuk teşvik etmesi için yeterli. New York Üniversitesi'nde pediatrik bulaşıcı hastalık uzmanı Adam Ratner, “Pandemiyi bir çocuk hastanesinde çocuklara bakmakla geçirdim. Yetişkinler kadar olmasa da oldukça hasta olan çok sayıda çocuk gördük.” diyor.


Bununla birlikte, Birleşik Krallık'taki aşı danışmanları, şu an için yalnızca klinik olarak hassas olan veya hassas yetişkinlerle yaşayan ergenlerin aşılanmasını tavsiye etmektedirler. Bristol Üniversitesi'nden çocuk doktoru Adam Finn bir basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, sağlıklı ergenler ve çocuklar arasında şiddetli hastalık, ölüm ve hatta uzun süreli COVID'in nadir olduğunu ve yakında neredeyse tüm savunmasız yetişkinlere iki doz aşı uygulanacağını söyledi.


Ancak bazı ülkelerde COVID-19'un çocukları nasıl etkilediği hakkında henüz çok az şey biliniyor. Örneğin, Sahra altı Afrika'daki COVID-19 nedeniyle bazı resmi hastaneye yatışlar ve ölümler, vakaları yaşa göre ayırmaz. Sonuç olarak çocuk doktorları, çocuklarda ve gençlerde COVID-19'un sonuçlarının yetersiz beslenme veya eş zamanlı tüberküloz veya HIV enfeksiyonu gibi durumlardan nasıl etkilenebileceğini bilmiyor. Baltimore'daki Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Nijerya'da çalışan çocuk doktoru Nadia Sam-Agudu, “Kendimizi karanlıkta hissediyoruz.” diyor.


Çocukların Aşılanması Güvenli Midir?


Moderna ve Pfizer-BioNTech tarafından yapılan mRNA aşıları ve Sinovac ve Sinopharm tarafından yapılan iki Çin aşısı da dahil olmak üzere 12 yaşın üzerindeki gençlerde test edilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Çin de dahil olmak üzere birçok ülke şimdi bu yaş grubuna aşı sunuyor. Her ikisi de Hindistan'da yapılan Zydus Cadila aşısı ve Covaxin inaktive koronavirüs aşısı üzerine yapılan çalışmalar da dahil olmak üzere, diğer çalışmaların 12 yaşın üzerindeki gençlerde sonuçları yakında bildirmesi bekleniyor.


Şimdiye kadar, aşılar ergenlerde güvenli görünüyor ve bazı şirketler altı aylıktan küçük çocuklarda klinik deneyler yürütmeye başladı. Georgia, Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nden çocuk doktoru Andrea Shane, Amerika Birleşik Devletleri'nde 12 yaşın altındakiler için aşıların bu yıl içinde bulunabileceğini söylüyor.


Çocukları ve Gençleri Aşılamak Pandemiyi Nasıl Etkileyecek?


Malta, nüfusunun %80'ini -dünyadaki en yüksek aşılama oranlarından biri- tamamen aşılamıştır ve şu anda 12 yaşın üzerindeki ergenleri de aşılamaktadır. "Malta'da gençleri aşılama kararı, diğer faktörlerin yanı sıra, ergenlerin büyükanne ve büyükbabalarıyla sık sık temas halinde oldukları bir ülkedeki sıkı sıkıya bağlı aile yapıları tarafından şekillendirildi. Nüfus düzeyinde, aşılanmış ergenler savunmasız yaşlılara bulaşmada bir azalmaya neden olabilir." diyor Pace. "Malta'daki gençler de sık sık okul için yurtdışına seyahat ediyor, potansiyel olarak koronavirüs enfeksiyonlarını ve varyantlarını yurtdışından ithal ediyor." diye ekliyor.


Avustralya, Melbourne'deki Deakin Üniversitesi'nden epidemiyolog Catherine Bennett, verilerin çocukların ve özellikle ergenlerin koronavirüs bulaşmasında önemli bir rol oynayabileceğini gösterdiğini söylüyor. Ve yeni koronavirüs varyantları ortaya çıktıkça çocuklar ve ergenler tarafından bulaşma endişeleri artıyor. Bennett, daha bulaşıcı varyantların, genç bir kişinin bağışıklık tepkisinde onları enfeksiyona karşı daha dirençli hale getiren her şeyi aşmanın bir yolunu geliştirmesinin mümkün olduğunu ve aşılanmalarını daha da önemli hale getirdiğini söylüyor.


“Bağışıklama yoluyla sürü bağışıklığına ulaşma umutları azaldı, bu nedenle ülkelerin bulaşmayı düşük tutmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaları gerekiyor” diye ekliyor.


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. Nature 595, 638-639 (2021)

  2. Han, B. et al. Lancet Infect. Dis. https://doi.org/10.1016/S1473-3099(21)00319-4 (2021).


תגובות


bottom of page