Bir haftadan fazla bir süredir Çin'de her gün ortalama 20 milyon insan COVID-19'a karşı aşılanmaktadır. Çin, şu anda dünya çapında her gün COVID-19 aşısı yapılan yaklaşık 35 milyon insanın yarısından fazlasını oluşturuyor.
Imperial College London'daki Geleceğin Aşı Üretimi Araştırma Merkezi'nde kimya mühendisi olan Zoltán Kis, “Bugüne kadarki herhangi bir aşı için böylesine bir üretim hızına yaklaşılabildiğini görmedim” diyor. “Çin'de bu yüksek üretim hacmine ulaşmak için gereken üretim çabaları muazzam” diye ekliyor.
Dozların çoğu, her ikisi de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dünya çapında acil kullanım için onaylanmış iki aşıdan biridir. Pekin merkezli Sinovac şirketi tarafından üretilen CoronaVac, klinik deneylerde COVID-19 semptomlarına karşı %51 etkinlik ve ciddi hastalık ve ölümlere karşı çok daha yüksek koruma gösterdi. İkinci aşı, devlete ait Sinopharm firması tarafından Pekin'de geliştirildi ve semptomatik hastalık ve hastaneye yatışlara karşı %79'luk bir etkinlik gösterdi.
Dünyaya Aşı Tedarik Etmek
Future Vaccine Manufacturing Research Hub'da biyomalzeme bilimcisi olan Rongjun Chen, “Çin'in aşı kampanyası yavaş bir başlangıç yaptı, ancak hız kazandı” diyor. Nisan ayının ortasına kadar Çin, günde yalnızca yaklaşık beş milyon doz uyguluyordu.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan bir yetkiliye göre, ülke 2021'de yaklaşık üç milyar doz ve bundan sonra yılda beş milyar doz kadar COVID-19 aşısı üretmeyi hedefliyor.
Kis, bu kadar yüksek üretim oranlarına ulaşmak için, hammadde tedarikinden aktif bileşenlerin üretilmesine, şişelerin doldurulmasına ve aşı merkezlerine dozların dağıtılmasına kadar tüm üretim ve dağıtım zinciri boyunca birçok şeyin plana göre gitmesi gerektiğini söylüyor. “Her şeyin doğru zamanda doğru yere ulaşması çok önemli.”
Çin'in üretim kapasitesi hem CoronaVac hem de Sinopharm aşısının etkisiz hale getirilmiş (inaktif) virüsten yapıldığı göz önüne alındığında dikkat çekici bir hale bürünüyor. Bilim insanları, bu tür aşıların üretilmesi için Pfizer veya Moderna aşıları gibi mRNA teknolojisine dayalı COVID-19 aşılarından daha fazla zaman ve çaba gerektirdiğini söylüyor. Kis, öldürülen virüsü üretmek için üreticilerin önce onu canlı hücrelerde ve büyük biyoreaktörlerde büyütmeleri gerektiğini ve bunun aylar sürebileceğini açıklıyor.
Hong Kong Üniversitesi'nden bir virolog olan Jin Dong-Yan, büyük kazanımlarını elde etmek için Çin'in muhtemelen grip ve hepatit A dahil olmak üzere diğer hastalıklara karşı inaktif virüs aşıları üretme kapasitesinden yararlandığını söylüyor.
6 Haziran itibariyle Çin, yaklaşık 1,4 milyarlık nüfusuna 778 milyon doz uygulamıştı. Mevcut hızla, tüm nüfusunu yaklaşık üç ay içinde tamamen aşılayabilir.
Ancak Avustralya'nın Sidney kentindeki New South Wales Üniversitesi'nde epidemiyolog olan Raina Macintyre, bu hızı sürdürmenin pek mümkün olmadığını söylüyor. Şimdiye kadar aşılanan insanların çoğu, yetişkinlerin %87'sinin en azından ilk aşısını Pekin gibi şehirlerde yaptırdığı bulundu, ancak kırsal alanlara ve küçük köylere çıktıkça işin zorlaşacağını da ekliyor.
Comments