Airbus, bir sonraki ISS (Uluslar arası Uzay İstasyonu) tedarik uçuşunun, sıfır yerçekiminde insan dokusunun endüstriyel üretimini daha da ilerletmek için iki kadından ve farklı yaştaki iki erkekten doku kök hücrelerini Uluslararası Uzay İstasyonu’na getireceğini söyledi.
Deney Zürih Üniversitesi (UZH) Uzay Merkezi ve Airbus Defence and Space SAS (Airbus'ın havacılık ve savunmadan sorumlu olan bölümü) üzerinde gerçekleştirilecek. 18 ay önce ISS üzerinde yapılan ilk testler başarılı oldu. 2018 yılında başlayan “Uzayda 3D Organoidler” projesi UZH ve Airbus'un ortak projesidir.
İnsan erişkin kök hücrelerinden üç boyutlu organ benzeri dokular (organoidler) yetiştirmek için uzayda mikrogravite kullanırlar. Bu organoidlerin yardımıyla toksikolojik çalışmalar doğrudan insan dokusu üzerinde gerçekleştirilebilir. Hasta kök hücrelerinden yetiştirilen organoidler, gelecekte hasarlı organların doku replasmanını (değişim) arttırmak için de kullanılabilir.
Mart 2020 araştırması sırasında, insan kök hücrelerini içeren 250 test tüpü bir ay boyunca ISS'ye gönderildi. Farklılaşmış organ benzeri karaciğer, kemik ve kıkırdak yapıları mikrogravitede kök hücrelerden başarılı bir şekilde gelişmiştir. Buna karşılık, normal yerçekimi koşulları altında Dünya'da oluşturulan kontrol kültürleri, hücre farklılaşmasını göstermedi veya çok az gösterdi. Bu organoidleri uzayda büyütmenin avantajı, yerçekimi eksikliği nedeniyle iskeletleri desteklemeden üretilebilmeleridir.
Yeni araştırma, biyolojik olarak farklı hücreler kullanıldığında yöntemin ne kadar sağlam olduğunu test edecektir. UZH bilim insanları ayrıca, Dünya'ya döndükten sonra uzayda yetişen organoidleri kültürde ne kadar süre ve hangi kalitede tutabileceklerini bilmek isterler. Örnek materyal, Ekim ayı başında gezegenimize ulaşacak. İlk sonuçların ise Kasım ayında alınması bekleniyor. 3D organoidlerin üretimi mikrogravitede daha kolay ve daha güvenilir olduğundan, proje ilaç şirketleri için büyük ilgi görüyor.
Comentarios