Yüz Tanıyan Bölüm Fusiform Girus
Bahsi geçen fusiform girus, temporal lob alt yüzeyinde bir yapı olup bilgi işleme ve yüz tanımaya ilişkin bir konstrüksiyondur. İnferior temporal girus’un üst kısmında lokalizedir. Yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki yüz tanıma işlemi beyinde yüz tanıma bölgesinde [Face-Fusiform-Area (FFA)] gerçekleşiyor. Yüzü tam olarak algılamasından çok bu bölümün yüze ilişkin olan bütün bilgileri diğer bölgelerden gelen bilgilere göre analiz ettiği kanıtlanmış bir gerçektir. Superior temporal sulkus gözün bakışları ile ilgilenirken inferior oksipital (occipital) girus yüzün bölümleri ile ilgileri verileri alır.
Yüz tanımaya ilişkin olarak çeşitli hormonların da salgılandığı iyi bilinen bir gerçektir. Bunlardan en bilineni ise dopamin olarak karşımıza çıkmaktadır. Biliyoruz ki dopamin miktarının artışı yüz tanıma ilişkisini kuvvetlendirmektedir. Alan yazında buna yönelik pek çok bilimsel araştırma mevcuttur. Dopamin insanlık için son derece hayati ve önemli bir hormondur. Hatta öyle ki, rutin faaliyetlerde salgılandığı gibi miktarına bağlı olarak çeşitli emosyonel (duygusal) davranışlara da etkisi olmaktadır. Buna ilişkin olarak fusiform girusta’ki dopamin miktarının fazla olması bizler için olumlu bir sonuç verecektir. Doç. Dr. Rympa’nın yapmış olduğu bir araştırmaya göre, yüz tanıma ilişkisinin sosyal ilişki ile bağlantılı olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca bu bağlantı konusunda da şunları söylemektedir: ’’Yüz tanımada iyi olan insanlar, yüz tanımayı ayırt etmekte zorlananlara göre daha sosyal ve dışa dönüktürler.’’
Yapılan pek çok araştırmada, yüz tanıma faaliyetlerinde daha çok sağ hemisferin (yarımkürenin) aktive olduğu gözlemlenmiştir. Ancak bazı araştırmalar ise, hem sol hemisferin hem de sağ hemisferin aynı etkiyi gösterdiğini söylemektedir.
Comments