Loci yöntemi, Latince’de “Method of Loci” olarak geçmektedir. Buradaki "Loci" location kelimesi ile aynı anlamdadır. Bu sebeple mekan metodu olarak da bilinir. Loci yönteminin Roma'da Cicero tarafından geliştirildiği ise kanıtlanmış bir bilgidir. Yani bu da bahsettiğimiz yöntemin 2000 yıldan eski bir yöntem olduğu anlamına geliyor.
Bu tekniğe yolculuk, hafızayı ve beyin üzerindeki fiziksel etkilerini araştırarak başlandı. Bilim insanları beynimizin bir kas gibi olduğunu ve onu çalıştırmanın hücresel düzeyde yeni yollar oluşturarak büyümesini sağlayabileceğini keşfettiler. Örneğin satranç gibi zihin sporlarıyla uğraşan sporcular yeni bilgiler öğrenirken, beynin iki özel görevle ilgili olduğu bilinen bölgelerini meşgul ederler: görsel hafıza ve uzamsal gezinme. Sporcuların, ezberledikleri bilgileri kasıtlı olarak görüntülere dönüştürdükleri ve ardından bu görüntüleri zihinsel olarak inşa edilmiş bir “saray”a yerleştirdikleri ortaya çıktı. Böylece görsel hafıza ve uzamsal navigasyon devreye girdi.
Hafıza Sarayı, eski Yunanlılar zamanından beri, belleği kolay geri getirmek için kodlamaya yardımcı olmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Çoğu hafıza tekniğinin genel fikri, hafızanıza girilen sıkıcı şeyleri; çok renkli, çok heyecan verici ve daha önce gördüğünüz her şeyden çok farklı bir şeye dönüştürmektir böylece bu girilen bilgi asla unutulmaz. Hafıza sarayı tekniği, anılarınızı tanıdık bir zihinsel konuma yerleştirilmiş görüntülere dönüştürmekle ilgilidir. Buradaki fikir, onları hatırlamak için anılarınıza bakarak sarayınızda zihinsel olarak dolaşabilmenizdir.
Zihninizde bir mekân haritası çıkartın. Gerçek bir yer olması gerekmez. Bu mekân herhangi bir yer olabilir. Bir cadde, bir sokak, bir saray, bir oda. Ama iyi bildiğiniz bir yer olsun. Hatıralarınızı oraya depolarsınız. Teorik olarak hiçbir şeyi unutmazsınız. Tek yapmanız gereken, oraya gidecek yolu bulmaktır. Bu konuda çok basitten çok saçma gelecek uygulamalara kadar her türlü çağrışımda bulunmak sizin özgün hayal gücünüze kalmış durumdadır. Abartılı ilişkiler veya saçma bağlantılar kurarak yeni kavramlarla bildiğimiz şeyler arasında ilişki kuruyoruz. Abartınca adeta o sesleri kokuları duymaya başlıyorsunuz.
1. Mekânınızı seçin: Bu mekân iyi bildiğiniz bir yer olsun ve hep aynı mekânı kullanın.
2.Yolculuk yapın: Mekândaki rotanız da aynı olsun. Mekân olarak sokağınızı seçtiyseniz çıktığınız kapı hep aynı olsun, geçtiğiniz yerleri hep aynı sıra ile aynı yönde dolaşın. Durak sayısını zamanla artırabilir, mekânlarınızı zenginleştirebilirsiniz.
3. İlişki kurun: Ezberleyeceğiniz kavramları o çok iyi bildiğiniz mekâna rotalara yerleştirin. Sırasıyla mekânla veya mekânın içindeki eşyalarla abartarak ilişki kurun.
Aynı zamanda bu tekniği çok iyi bildiğimiz bir dizi karakteri de kullanıyor: Sherlock. Yani Sherlock’un Hafıza Sarayı dediği bu metot dizi için uydurulmuş bir kavram değildir.
Comentarios