top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıİzel Yıkılmaz

Migren Ağrısına Botoks Tedavisi

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2021



Migren teşhisi konulduysa ve sık sık migrene bağlı baş ağrıları çekiyorsanız, bu ağrıları önlemek için yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını merak edebilirsiniz. Pürüzsüz alınlardan ve kırışıksız bir yüzden sorumlu olan botoksu muhtemelen hepiniz duymuşsunuzdur. Örneğin botoks, estetiğin yanı sıra kronik tıbbi rahatsızlıklardan muzdarip birçok kişiye de büyük bir rahatlama getirdi. 2010 yılında botoks, kronik migren tedavisinde kullanım için onaylandı ve birçok başarılı sonuç yarattı. Peki siz de migren ağrıları çekiyorsanız, botoks tedavisini düşünmeden önce bilmeniz gerekenler nelerdir?


Botoksa En İyi Cevap Veren Baş Ağrısı Türü Nedir?

Botoks yalnızca kronik migren için FDA onaylıdır. Kronik migren, ayda 15 veya daha fazla gün baş ağrısı anlamına gelir. Güney Kaliforniya Baş Ağrısı Merkezi Direktörü Dr. Andrew Blumenfeld, “Baş ağrıları ne kadar sıksa, hastanın botoks sonrası aldığı sonuç o kadar yüksektir.” diyor. Ayda 15 günden az baş ağrısı çeken hastalara ise botoksu önermiyor.


Botoks Nedir?

Botoks, botulizme neden olan bakteriler tarafından üretilen bir nörotoksin olan “botulinum” toksininin bir şeklidir. Botoks, belirli bölgelerde küçük dozlarda kullanıldığında yaklaşık 3 ay boyunca kas kasılmalarını geçici olarak azaltır.


Botoks Baş Ağrısını Nasıl Önler?

Botoks, baş ağrısında görev alan ağrı liflerinin etrafına enjekte edilir. Sonrasında enjekte edildiği yerin etrafındaki sinir uçlarına girer ve ağrı iletiminde rol oynayan kimyasalların salınımını engeller. Bu, beyindeki ağrı ağlarının aktivasyonunu önler.


Botoks, migrene bağlı baş ağrılarını başlamadan önler ancak etki etmesi zaman alır. Dr. Andrew Blumenfeld, “Etkileri en üst düzeye çıkarmak için en az iki doz tedavi gerekli. Hastalar tedavi döngülerinin sayısındaki artışla birlikte çok daha fazla fayda görüyorlar." diyor. Hastalar ise iki botoks tedavisinin baş ağrısı günlerinin sayısını yaklaşık %50 oranında azalttığını bildiriyor.


Kaynaklar ve İleri Okuma

Comments


bottom of page