top of page
Ara

Menstrüasyon Evresinde Tampon Kullananlar Dikkat: Toksik Şok Sendromu



Toksik Şok Sendromu (TSS); ateş, hipotansiyon, güneş yanığı benzeri döküntü ve organ hasarı ile karakterize akut başlangıçlı bir hastalıktır. Bu hastalık, 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başında, bir marka süper emici tampon kullanan birkaç genç kadının ölümünden sonra manşetlere girdi. TSS, menstrüasyon döngüsünde kadınlarda yüksek emiciliğe sahip tampon kullanımı ile klasik olarak ilişkiliydi ve sonunda bu süper emici tamponlar piyasadan kaldırıldı. O zamandan beri, menstrüasyon dışı vakaları da dikkate almak önemli hale geldi. TSS görülme sıklığının Amerika Birleşik Devletleri'nde 100.000'de 0.8 ila 3.4 civarında olduğu tahmin edilmektedir.


Toksik Şok Sendromu, bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu nadir fakat ciddi bir tıbbi durumdur. Staphylococcus aureus bakterisi kan dolaşımına girdiğinde ve toksinler ürettiğinde ortaya çıkar. Toksik Şok Sendromu, adet gören kadınlarda süper emici tampon kullanımı ile bağlantılı olmasına rağmen, bu durum erkekleri, çocukları ve her yaştan insanı etkileyebilir.


Toksik şok sendromunun belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Çoğu durumda, semptomlar aniden ortaya çıkar. Bu durumun ortak belirtileri şunlardır:


  • Ani ateş

  • Düşük kan basıncı

  • Baş ağrısı

  • Kas ağrıları

  • İshal

  • Mide bulantısı

  • Kusma

  • Deride döküntü

  • Göz, ağız ve boğazda kızarıklık

  • Nöbetler (ataklar)


Toksik Şok Sendromu semptomları, grip ya da başka bir tıbbi durumla karıştırılabilir. Ancak tampon kullandıktan sonra, ameliyat veya cilt yaralanmasından sonra belirtilen semptomlarla karşılaşmanız durumunda Bilim Özü ailesi olarak derhal doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Enfeksiyon genellikle bakteriler vücudunuza kesik, yara veya cildinizdeki bir açıklıktan girdiğinde ortaya çıkar. Uzmanlar, tampon kullanımının neden bazen bu duruma yol açtığından emin değiller. Bazıları uzun süre kullanılan bir tamponun bakterilerin üremesi için ortam oluşturduğunu düşünür. Başka bir olasılık ise tampon liflerinin vajinayı çizmesi ve bakterilerin kan dolaşımınıza girmesi için bir açıklık oluşturmasıdır.


Doktorunuz fiziksel muayeneye ve semptomlarınıza dayanarak Toksik Şok Sendromu tanısı koyabilir. Ek olarak, doktorunuz kanınızı ve idrarınızı Stafilokok veya Streptokok bakteri belirtisi açısından kontrol edebilir. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarınızı kontrol etmek için kan testi yapılabilir. Ayrıca rahim ağzınızdan, vajinanızdan ve boğazınızdan hücre örnekleri alabilirler. Bu örnekler Toksik Şok Sendromu’na neden olan bakterilerin tanısı için analiz edilir.


Toksik Şok Sendromu tıbbi bir acil durumdur. Bu rahatsızlığı olan kişiler, sağlık personelinin onları yakından izleyebilmesi için yoğun bakım ünitesinde birkaç gün kalmak zorundadır. Doktor büyük olasılıkla vücuttaki bakteriyel enfeksiyonla savaşmanıza yardımcı olmak için intravenöz bir antibiyotik reçete edecektir. Bu, periferik olarak yerleştirilmiş bir intravenöz kateter veya PICC hattı adı verilen özel bir IV hattının yerleştirilmesini gerektirecektir. Evde 6-8 hafta antibiyotik aldığınız süre boyunca bulaşıcı hastalık doktoru sizi yakından izleyecektir.


Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://www.healthline.com/health/toxic-shock-syndrome#treatment

Comments


bottom of page