“Aşısızların Pandemisi” kavramı; ilk defa geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ve CDC Direktörü Rochelle Walensky tarafından, pandeminin son aşamasını tanımlamak amacıyla kullanılmasıyla beraber dünya gündemine damga vurdu. Biden; aşısız olan kişilerin hastalığı daha ağır geçirdiğini ve hastaneye daha fazla yattığını, bu nedenle artık pandemiyi “Aşısızların Pandemisi” olarak tanımlayabileceğimizi belirtti.
CDC Mayıs 2021 verilerine baktığımız zaman, ABD’de COVID-19 nedeniyle hastaneye yatırılan 107.000 hastanın yalnızca 1.200’ünün aşılı olduğu görülmektedir. Dolayısıyla aşısız olanların hastaneye yatış oranı çok daha yüksektir ve bu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Yakın zamanda Public Health England tarafından yayımlanan çalışmada, BioNTech aşısının iki dozdan sonra hastaneye yatmaya karşı %96 etkili olduğu bulunmuştur. Aşının aynı zamanda ölüm oranları üzerinde de oldukça etkili olduğu gözlemlenmiştir. Yine ABD verilerine göre, COVID-19 nedeniyle vefat eden 18.000 kişiden sadece 150’si aşılıdır.
Delta varyantının çoğu ülkede baskın hale geldiği görülmektedir. Günümüzde koronavirüs vakalarınının Avrupa'da yüzde 68'inden, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise yüzde 80'inden fazlasından Delta varyantı sorumludur. Pek çoğunuzun da daha önce duyduğu gibi, Delta varyantının en önemli özelliklerinden biri bulaşıcılığının diğer varyantlara göre çok daha yüksek olmasıdır. Hatta bazı bilim insanları COVID-19 delta varyantının bugüne kadar görülen bulaşıcılığı en yüksek solunum yolu enfeksiyonu virüsü olduğunu iddia etmektedir. Aynı zamanda delta varyantının, vücuttaki viral yükünün 1000 kat daha fazla olduğunu öngören çalışmalar bulunmaktadır.
Bulaşıcılığın bu kadar yüksek olduğu bir varyant karşısında, dünya çapında ve ülkemizde vaka sayılarında ciddi artış gözlemlenmektedir. Günümüzde dünya çapında enfekte olan kişi sayısı 200 milyona yaklaşmıştır ve maalesef 4 milyonun üzerinde kişi COVID-19 pandemisi nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Peki, burada aşılanma ne kadar fayda sağlamaktadır? “Aşısızların Pandemisi” kavramı ne kadar doğrudur?
ABD’de bulunan iki eyalet olan Missouri ve Massachusetts eyaletlerini kıyasladığımız zaman; Missouri’de aşılama oranı %40 ve ortalama günlük yeni vaka sayısı 2.000-3.000 arasındadır. Ayrıca hastanelerde ciddi bir hasta yoğunluğu vardır. Massachusetts eyaletinde ise aşılama oranı %63’tür ve ortalama günlük yeni vaka sayısı yalnızca 200-300 arasındadır. Dolayısıyla aşılanmanın %20 daha az olduğu eyalette vaka sayısının 10 kat daha fazla olduğu görülmektedir.
Tüm bu verilere baktığımız zaman aşılamanın önemi son derece bariz bir şekilde anlaşılmaktadır. COVID-19 hayatımızı her alanda son derece olumsuz etkilerken, Bilim Özü olarak herkesi aşı olmaya davet ediyoruz.
Kaynaklar Ve İleri Okuma
Youtube - Prof. Dr. Murat AKSOY
https://www.seattletimes.com/seattle-news/covid-19-now-a-pandemic-of-the-unvaccinated-not-so-fast/
Comments