top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıİzel Yıkılmaz

Koronavirüs Aşıları Delta Varyantına Karşı Ne Kadar Etkili?


Artan koronavirüs enfeksiyonları bazı ülkelerde kısıtlamaları yeniden uygulamaya zorlarken, bilim insanları ve ilaç üreticileri çok önemli bir soruyu cevaplamak için yarışıyorlar: Mevcut aşılar Delta varyantına karşı ne kadar iyi koruma sağlıyor? Bir noktada, çoğu gözlemci aynı fikirde. Araştırmalar, önde gelen aşıların ciddi hastalık ve hastaneye yatışlara karşı hala güçlü koruma sağladığını gösteriyor.


Dünya Sağlık Örgütü'nün baş bilim insanı Soumya Swaminathan, Financial Times'a verdiği demeçte, “Bir dizi aşı ile yapılan gerçek dünya etkinliği çalışmaları, özellikle ciddi hastalıklara karşı iyi bir koruma gösteriyor. Şu anda öncelik, tüm ülkelerde aşı kapsamını genişletmek." diyor.


İngiltere'de Public Health England tarafından haziran ayında yayımlanan 14.019 Delta varyantı vakasının analizi, BioNTech/Pfizer ve Oxford/AstraZeneca aşılarının iki dozdan sonra hastaneye yatmaya karşı sırasıyla %96 ve %92 etkili olduğunu buldu.


Pfizer, özellikle potansiyel bir üçüncü güçlendirici dozdan sonra aşının, Delta varyantına karşı etkili olduğuna inandığını yineledi. Ancak, denemelerin önümüzdeki ay gibi erken bir tarihte başlaması planlanan değişken hedefli bir aşılama üzerinde çalışmayı planladığını da ekledi.


PHE'de bir epidemiyolog olan Meaghan Kall'a göre, Delta varyantının baskın olduğu ve nüfusun yarısından fazlasının tam olarak aşılandığı Birleşik Krallık'ta aşıların yüksek etkinliği, ölüm oranlarındaki düşüşe yansıyor.


Ancak aşıların enfeksiyonu ve dolayısıyla bulaşma ve yayılmayı önlemede etkili olup olmadığı sorusu daha karmaşıktır. Mayıs ayında Birleşik Krallık'ta yapılan araştırmalarından elde edilen ilk rakamlar, iki doz Pfizer aşısının Delta varyantı ile semptomatik enfeksiyonu önlemede %88 etkili olduğunu buldu. Bir ay sonra, bu sayı İskoç araştırmacılar tarafından %79'a revize edildi.


Ancak diğer aşılar için gerçek dünya etkinlik verileri henüz mevcut değil ve sağlık görevlileri Delta'ya karşı etkinliği değerlendirmek için laboratuvar testlerine güvenilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu tür çalışmalarda bilim insanları, bir aşının laboratuvardaki bir varyanta karşı etkinliğini tahmin etmek için aşılanmış bireylerin kanını kullanır.


Moderna, aşısının orijinal koronavirüs ile karşılaştırıldığında Delta'ya karşı laboratuvar testlerinde nötralize edici antikorlarda iki kat azalma gösterdiğini söyledi, ancak sonuçları yine de "cesaret verici" olarak nitelendirdi. Haziran ayında CEO'su Stéphane Bancel, "Veriler, Moderna Covid-19 aşısının yeni tespit edilen varyantlara karşı koruyucu kalması gerektiğine olan inancımızı güçlendiriyor." dedi.


Birkaç Çinli bilim insanı, Çin aşısının Delta'ya karşı önceki varyantlara göre daha az etkili olduğunun tespit edildiğini söyledi, ancak bu çalışmaların çok az detayı yayımlandı. Sinovac sözcüsü Liu Peicheng, Reuters'e verdiği demeçte, Sinovac aşısıyla aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçların Delta'ya karşı nötralize edici etkide üç kat azalma gösterdiğini söyledi.


Daha önce PHE'ye danışmanlık yapan bir halk sağlığı uzmanı olan Peter English, hastaneye yatmaya karşı etkililik verilerinin genel olarak olumlu olmasına rağmen, aşıların Delta'nın bulaşmasını önleme yeteneğinin çok daha az olduğu konusunda uyardı.


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. https://www.ft.com/content/5a24d39a-a702-40d2-876d-b12a524dc9a5


Comments


bottom of page