top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıMiray Demirbaş

İmmünoterapi ve Kemoterapi



İmmünoterapi Nedir?


Hastanın sahip olduğu bağışıklık sistemini kullanarak kanseri geriletme hatta tamamen öldürebilme çalışmaları olarak adlandırabileceğimiz immunoterapi metodunun tarihi 19. yüzyıla dayanmaktadır. 1890’da Dr. William Coley, ölü Streptococcus pyogenes bakterilerinin çeşitli kanser türlerine sahip hastalara verilmek suretiyle hastanın bağışıklık sistemi tarafından tümör nekroz (TNF) faktörü üretmesini sağlamış ve kanserin geçici de olsa yok edilebildiğini göstermiştir.


İmmüno-onkoloji olarak da bilinen kanser immünoterapisi, kanseri önlemek, kontrol altına almak ve ortadan kaldırmak için vücudun kendi bağışıklık sisteminin gücünü kullanan bir kanser tedavisi şeklidir. Belirli kanser hücrelerini tanımak ve saldırmak için bağışıklık sistemini eğitir, kanseri ortadan kaldırmalarına yardımcı olmak için bağışıklık hücrelerini güçlendirir ve bağışıklık tepkisini arttırmak için vücuda ek bileşenler sağlar. İmmünoterapiler bir biyoterapi biçimidir (Biyolojik terapi veya biyolojik yanıt değiştirici (BRM) tedavisi olarak da adlandırılır.) çünkü hastalıklarla savaşmak için canlı organizmalardan alınan malzemeleri kullanırlar. Bazı immünoterapi tedavileri, bağışıklık hücrelerinin kanserle mücadele yeteneklerini geliştirmek için genetik mühendisliği kullanır ve gen tedavileri olarak adlandırılabilir. Farklı kanserleri önlemeye, yönetmeye veya tedavi etmeye yönelik birçok immünoterapi tedavisi, etkinliklerini artırmak için cerrahi, kemoterapi, radyasyon veya hedefe yönelik tedavilerle birlikte kullanılabilir.


Kemoterapi Nedir?


Genellikle "kemo" olarak adlandırılan kemoterapi, kanser hücrelerini doğrudan öldüren ilaçlarla yapılan bir tedavidir. Kemoterapi vücuttaki hızla bölünen tüm hücrelere saldırır ve hızlı büyüyen tümörleri etkili bir şekilde hedef alır. Kemoterapi tek başına ya da cerrahi, radyasyon veya immünoterapi ile birlikte kullanılabilir.


İmmünoterapi ve Kemoterapi Farkı Nedir?


Doğrudan kanserli tümörler üzerinde etkili olan kemoterapinin aksine immünoterapi, hastaları bağışıklık sistemlerine etki ederek tedavi eder. İmmünoterapi, vücuttaki bağışıklık tepkisini artırabilir ve bağışıklık sistemine kanser hücrelerini nasıl tanımlayacağını ve yok edeceğini öğretebilir. Kemoterapi ile kanser büyümesinin geciktirilmesi veya yavaşlatılması da kanserin neden olduğu semptomların yönetilmesine yardımcı olur. Kanser invazyonunu geciktirmek amacıyla verilen kemoterapiye bazen “palyatif kemoterapi” denir.




İmmünoterapiye Karşı Kemoterapi ve Yan Etkiler


Kanserli tümörleri yok etmek için kemoterapinin, saç folikülleri ve bağırsak astarı gibi hem kanserli hem de kanserli olmayan hücreleri içerebilen vücutta hızla bölünen hücrelere saldırması amaçlanır. Sağlıklı hücrelere yapılan bu saldırılar, kemoterapinin saç dökülmesi ve mide bulantısı gibi bilinen bazı yan etkilerine neden olabilir. Buna karşılık, immünoterapinin potansiyel yan etkileri genellikle aşırı uyarılmış veya yanlış yönlendirilmiş bir bağışıklık tepkisinden kaynaklanır ve hafif ila orta veya şiddetli arasında değişebilir ve belirli koşullar altında potansiyel olarak yaşamı tehdit edebilir.

Hangi Tedavi Ne Kadar Etkilidir?


Kemoterapi tedavisinin etkileri, ilaçlar vücutta kaldığı sürece devam ederken, immünoterapinin farkı ise bağışıklık sisteminin kanseri tanıma ve hatırlama yeteneği nedeniyle kansere karşı uzun vadeli koruma sağlayabilmesidir. Bu “bağışıklık hafızası”, daha uzun süreli remisyonları mümkün kılar. Klinik çalışmalar, immünoterapi tedavisine verilen faydalı yanıtların kalıcı olabileceğini ve tedavi tamamlandıktan sonra bile korunabileceğini göstermiştir. Ek olarak, bazı kanıtlar, belirli tip ve dozlarda kemoterapinin tümörlere karşı bağışıklık tepkilerini artırabildiğini ve böylece bu tedavileri belirli ortamlarda birleştirmek için başka bir gerekçe sağladığını ortaya koymuştur.


Kaynaklar ve İleri Okuma


İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page