top of page
Ara

Dünya’nın En Derin Noktası Mariana Çukuru’nda Yeni Keşif: “Mimivirüs”



Filipinler'in doğusundaki Batı Pasifik'te ve Mariana Adaları'nın ortalama 124 mil (200 kilometre) doğusunda bulunan Mariana çukuru, Dünya’nın bilinen en derin noktası olup yer kabuğunda ortalama 1.500 milden (2.550 kilometre) daha uzun ve 43 mil (69 kilometre) genişliğinde, tamamlanmamış çember şeklinde bir bölgedir. Okyanusun yüzeyi ile çukurun en derin noktası arasındaki mesafe (ABD'nin Guam topraklarının yaklaşık 200 mil (322 kilometre) güneybatısında bulunan Challenger Deep) yaklaşık 7 mildir (11 kilometre). Bu da demek oluyor ki Everest Dağı Mariana Çukuru'na düşecek olsa, zirvesi hala su yüksekliğinden bir mil kadar (1.6 kilometre) daha yüksekte olacaktır.


Çinli bilim insanları, Mariana Çukuru'nda çıplak gözle görülebilecek kadar büyük halde olan virüsler keşfettiler. Mariana Çukuru'nun en derin kısmı olan Challenger Deep, yaklaşık olarak 11km derinliğinde olduğundan güneş ışığı, atmosfer basıncından 1100 kat daha yüksek olan bu alana ulaşamaz. Ancak, burada da hayat bulundu. 1872'den 1876'ya kadar gerçekleştirilen ilk Challenger seferi yaklaşık 4.700 tür tespit etti.


Beş yıl önce Çin’in araştırma gemisi olan Zhang Jian tarafından toplanan örnekler şimdi yoluna devam ediyor. Bu örneklerde 15 farklı virüs ve 100'den fazla mikroorganizma tanımlandı. Profesör Li Xuan, yüksek basınca ek olarak Dünya’nın bu izole bölgesinde şiddetli bir soğuk ve çok az gıda potansiyeli olduğunu söylüyor.


Challenger Deep'in dibinde bulunan öğelerin yaklaşık %4'ü mimivirüslerdi. Bu gözle görülebilen (700 nanometreye kadar boyut ve lifli gövde bazen çıplak gözle görülebilir) mimivirüsler, başlangıçta bilimsel topluluk tarafından bakteri olarak düşünüldü. 2011'de mimi virüslerin doğada en büyük virüs türü olmadığı, daha büyük boyuttaki Megavirüs chilensis tanımlandığında kanıtlanmıştı. Ancak mimivirüslerin en büyük kapside sahip olduğuna inanılmaktadır (yaklaşık 500 nm çapında). Diğer virüslerin aksine, ışık mikroskobu altında görülebilirler.


Çalışmayı yürüten ekip, doğrudan Challenger Deep'ten toplanan örnekleri inceleme fırsatına sahip değildi. Bununla birlikte, araştırmacıların verilerine dayanarak önemli keşifler yapabildiler. Mimivirüsün organizmalar üzerindeki etkileri araştırılırken, diğer virüslerden daha büyük boyutta olan bu mimivirüslerin bazı memelilerde hücreleri yok ettiği, doku bozukluklarına yol açtığı bulunmuştur. Ancak henüz mimivirüsün insan için tehlikeli olabileceğini ortaya koyan kanıtlar bulunmuyor.


Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://www.newsdirectory3.com/giant-viruses-from-the-mariana-trench-found-in-china-mimi-virus-china-virus/

  2. http://www.deepseachallenge.com/the-expedition/mariana-trench/

Comments


bottom of page