top of page
Ara

CRISPR-Cas9 Teknolojisiyle Genetiği Değiştirilmiş Bebekler



Bir Çin mahkemesi, dünyanın ilk genetiği düzenlenmiş bebeklerini oluşturduğunu açıklayan biyofizikçi He Jiankui'yi “yasadışı tıbbi uygulama” nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırdı ve ona yardım eden iki meslektaşına daha kısa cezalar verdi. Çinli bilim insanları, cezaların Çin hükümetinin dünyayı şok eden bir eylem için cezai suçlamalar getirip getirmeyeceği konusunda spekülasyonları dinlendirdiğini ve başkalarını benzer davranışlardan caydıracağını söylüyor.


Özellikle en popüler gen düzenleme aracı olan CRISPR-Cas9'u kullanma kolaylığı göz önüne alındığında, diğer bilim insanlarının He’nin yolundan gidip gitmeyeceği konusunda çok fazla spekülasyon yapıldı. Ancak Çin’in başkentindeki Pekin Üniversitesi'nde gen düzenleme araştırmacısı olan Wei Wensheng, cezaların “Çin'deki benzer suistimallere kesinlikle caydırıcı” olduğunu söylüyor.


Çin'in devlet basın ajansı Xinhua'ya göre, Shenzhen'deki bir mahkeme, kendisinin ve iki işbirlikçisinin etik inceleme belgelerini sahte hale getirdiğini ve doktorları bilmeden genetiği düzenlenmiş embriyoları iki kadına implante etmeleri için yanlış yönlendirdiğini tespit etti. Bir anne Kasım 2018'de ikiz kızları doğurdu; üçüncü bebeğin ne zaman doğduğu belli değildi. Mahkeme, üç sanığın biyomedikal araştırma ve "tıp etiği" ile ilgili ulusal düzenlemeleri kasıtlı olarak ihlal ettiğine ve gen düzenleme teknolojisini insan üreme tıbbına düşüncesizce uyguladığına karar verdi.



Mahkeme He Jiankui'ye 3 milyon Yuan (430.000 ABD doları) para cezası verdi. İşbirlikçileri Zhang Renli ve Qin Jinzhou daha az hapis cezası ve para cezası aldı. Çin Sağlık Bakanlığı, araştırmacıların bir daha insan üreme teknolojisi ile çalışmasını yasakladı ve Bilim Bakanlığı araştırma fonu için başvurmalarını engelledi. Şu anda CRISPR'ı embriyolar dışındaki hücreleri değiştirerek çeşitli genetik hastalıkları tedavi etme potansiyeli için araştıran Çin'deki bilim insanları, etik olarak endişe verici olmasa da, eylemlerinin çalışmaları üzerinde ürpertici bir etkiye sahip olabileceğinden korktuklarını söylüyorlar.


He Jiankui, Kasım 2018'de, Shenzhen'deki Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki ekibinin, insan embriyolarındaki DNA'yı HIV'e daha az duyarlı hale getirmek açısından düzenlemek için CRISPR gen düzenleme sistemini kullandığını açıkladığında dünya bilim insanlarında şok yarattı. Düzenlemeler, HIV'in bağışıklık hücrelerine girmesine izin veren bir proteini kodlayan bir geni bozmak için tasarlanmıştı.


Bilim insanları, gen düzenleme teknolojisinin üreme amaçlı kullanmak için çok erken olduğunu söyleyerek He'nin eylemlerini kınadılar. Ayrıca, deneyin sorunlu olduğunu, çünkü potansiyel olarak zararlı etkileri olan bir mutasyon getirme riski taşıdığını, ancak çok az fayda sağladığını söylediler (bebeklerin HIV ile enfekte olma riski yüksek değildi). Skandalın ardından araştırmacılar embriyolarda ve germline hücrelerinde gen düzenleme konusunda, devletin ödeme süresi gelmiş borçlarını yasayla ertelemesi çağrısında bulundu.


O zamanlar, Çinli hukuk akademisyenleri Nature'a, He Jiankui'nin on yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek yeterli niteliklere sahip olmayan tıp pratiği, etik belgelerin sahteciliği ve HIV'li kişilerde yardımcı üreme teknolojilerinin kullanımını yasaklayan süpürgelik yasaları da dahil olmak üzere bir dizi suçlama ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi. He Jiankui bütün bunlardan sonra üniversitesi tarafından kovuldu.


Şu anda ise He Jiankui'nin 2018'deki şok edici duyurusunu takip eden uluslararası kınamanın Çin'deki CRISPR çalışmaları üzerinde daha geniş bir ürpertici etkiye sahip olabileceğinden ve klinik çalışmalarda gen düzenleme araçlarını kullanmak için onay almanın zor olabileceğinden endişe ediliyor.


Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://www.nature.com/articles/d41586-020-00001-y

  2. https://www.sciencemag.org/news/2019/12/chinese-scientist-who-produced-genetically-altered-babies-sentenced-3-years-jail

  3. https://www.bbc.com/news/world-asia-china-46368731


Comments


bottom of page