Yaşadığımız evrenin yoktan nasıl var olduğu ya da daha önce var olan bir şey olup olmadığı bir sır olarak kalır, ancak bu bazı fizikçilerin bunu anlamaya çalışmasını tabii ki engelleyemez. Acaba her şey bir yoktan mı var oldu yoksa bir şeylerin var olabilmesi için önceden mevcut olan maddelere mi ihtiyaç var? Büyük Patlama neydi ya da Büyük Patlama’dan önce evrende neler oluyordu? Bugün bilim insanları, gökbilimciler ve kozmologlar arasındaki fikir birliği, bildiğimiz gibi evrenin, yalnızca maddenin çoğunluğunu değil, sürekli genişleyen kozmosumuzu yöneten fiziksel yasaları yaratan büyük bir patlamada oluştuğudur. Teorinin temelleri oldukça basittir. Kısacası, Büyük Patlama hipotezi, evrendeki mevcut ve geçmişteki tüm maddelerin kabaca 13.8 milyar yıl önce aynı anda ortaya çıktığını belirtir.
Ama bütün bunları ele almadan önce, fiziksel maddenin ilk olarak nasıl ortaya çıktığına bir göz atalım. Atomlardan veya moleküllerden oluşan kararlı maddenin kökenini açıklamayı hedefliyorsak, ne Büyük Patlama'da ne de bundan sonraki yüz binlerce yıl boyunca bunların hiçbiri kesinlikle yoktu. Aslında, ilk atomların daha basit parçacıklardan nasıl oluştuğunu, karmaşık maddenin kararlı olması için koşullar yeterince soğuduktan sonra ve bu atomların daha sonra yıldızların içindeki daha ağır elementlere nasıl kaynaştığını oldukça ayrıntılı bir şekilde anlıyoruz. Fakat bu anlayış, bir şeyin yoktan var olup olmadığı sorusunu ele almaz.
Öyleyse daha geriye bakıp bir düşünelim. Her türden ilk uzun ömürlü madde parçacıkları, birlikte atom çekirdeğini oluşturan protonlar ve nötronlardı. Bunlar Büyük Patlama'dan sonra saniyenin on binde biri civarında ortaya çıktı. Bu noktadan önce, kelimenin tam anlamıyla gerçekten hiçbir madde yoktu. Ancak fizik, zaman çizelgesini geriye doğru takip edebilmemizi ve herhangi bir kararlı maddeden önceki fiziksel süreçleri tahmin edebilmemizi sağladı.
Bununla birlikte, evrenin en eski zamanları kapsamlı spekülasyonların konusudur. Bildiğimiz fizik yasalarının şu anda var olamayacağı göz önüne alındığında, evrenin nasıl yönetilebileceğini anlamak zordur. Dahası, ilgili enerji türlerini yaratabilecek deneyler henüz yapılmamıştır. Yine de, çoğu zaman uyumlu olan bu ilk anda neler olduğuna dair birçok teori hakimdir.
Büyük Patlama'dan sonraki ilk anlarda evren, uzay ve zamanın hala düzgün bir şekilde ortaya çıkacağı sıcak bir parçacık çorbasıydı.
Dünün ve yıllar öncesinin olduğu bir geçmiş zamanın varlığından eminiz. Her şeyin bir başlangıcının olabileceğini de düşünüyoruz. Peki öyleyse “Büyük Patlama öncesi” olarak adlandıracağımız zaman diliminde ne vardı? Büyük Patlama tek bir noktada mı meydana geldi, yoksa her yerde mi başladı? En uzaktaki galaksinin de ötesinde kozmik mikrodalga arka plan ışıması vardır. Bu, Büyük Patlama'nın termal bir kalıntısı niteliğindedir. Bunun ötesindeyse, her ne yöne bakarsanız bakın, Büyük Patlama'yı görebilirsiniz.
Kısaca özetleyecek olursak evren başladığında sadece sıcaktı, ışık ve enerjiyle karışan küçük parçacıklardı. Şimdi gördüklerimize hiç benzemiyordu. Her şey genişledikçe ve daha fazla yer kapladıkça soğudu. Küçük parçacıklar bir araya toplandı, atomları oluşturdular. Sonra bu atomlar birlikte gruplandı. Çok zaman içinde atomlar bir araya gelerek yıldızlar ve galaksileri oluşturdular. İlk yıldızlar daha büyük atomlar ve atom grupları yarattı. Bu daha fazla yıldızın oluşmasına yol açtı. Aynı zamanda galaksiler çöküyor ve birlikte gruplanıyorlardı. Yeni yıldızlar doğup ölürken, asteroitler, kuyruklu yıldızlar, gezegenler ve kara delikler gibi şeyler oluşmuş oldu.
Büyük Patlama Teorisi’ni destekleyen birçok kanıt olmasına karşın teorinin açıklayamadığı şeyler de bulunuyor. Hala daha fazlasıyla tartışma konusu olan bu teori evrenin oluşumunu açıklamada önemli bir kanıt niteliğinde. Ancak unutulmaması gereken şey şu ki; Büyük Patlama Teorisi’nin açıklayamadığı hususların bulunması, teorinin yanlış veya geçersiz olduğu, çürütüldüğü anlamını taşımaz. “Henüz” açıklanamamış olduğu anlamına gelir.
Comments